Sziasztok!

Tárgyaltam egyszer egy házaspárral. A férj volt a domináns személy és rögtön a beszélgetésünk elején kijelentette, hogy a feleségéé a döntés, ő csak szép csendben figyel és végighallgat minket (már itt tisztában voltam vele, hogy csak hárítja a felelősséget, de a végső döntés az övé lesz). Természetesen észrevettem, hogy melyik személyiségtípus. Domináns ugyan, de a konfrontációt nem jól kezeli. Ezért nem is szereti annyira. Azt mondta, ha meggyőzöm a feleségét, abban az esetben megveszik a terméket. Gondoltam magamban, na, innen szép nyerni :). Rá másfél órára 3 millió forintért vásároltak készpénzre. Mindennek a tetejébe miután a kártyájukról azonnal lehúztunk 1,5 milliót és kikísértük őket, a férj a zsebembe nyomott 10.000 forintot és azt mondta, hogy ilyen jó tárgyalásban még az életében nem vett részt. A mai napig úgy gondolom Én is, hogy életem legsikeresebb tárgyalása volt.

Miért tudtam nekik eladni?

Észrevettem, hogy:
– düh vezérelt
– introvertált
– visszafejlettek az ösztönei (az ilyen típussal nem viccelődünk a bemelegítés alatt, csak miután már tényleg elfogadott)
– mindig az övé az utolsó szó
– elégedetlen a valósággal
– precíz, pontos, perfekcionista. Tehát nem elégedett semmivel, ami nem az Ő előírásai szerint történik.

Azzal győztem meg, hogy:
1.lemásoltam őt, és saját magát látta bennem, ezáltal sokkal hamarabb elfogadott, mint gondolta volna.
2. mivel az ilyen ember borzasztó erkölcsös, és folyamatosan az igazság és az igazságtalanság között pörög, ezáltal mindig minden esetben a cégről és a termékről a frankót állítottam, nem voltak a kommunikációmban csúsztatások.
3. végül pedig mertem úgy beszélni vele azáltal, hogy feltérképeztem, ahogyan mások nem.

Ha egy ilyen típusú emberrel találkozol, ezt a 3 pontot ne hagyd ki a tárgyalásodból, mert ezen elmehet.

Remélem tudtam neked segíteni, a következő alkalommal a cikkemben egy teljesen más személyiségtípussal fogsz találkozni és egy másik történettel.